28 Mart 2012 Çarşamba

şeker hamuru kaplı kurabiyeler..

Evet...Bugün günlerden şeker hamuru kaplı kurabiye yapma günü :) herzaman özenmişimdir güzel güzel şekillerle kurabiye yapanları, sonunda elimde olan malzemelerle bende yapmaya karar verdim..
İlk olarak şeker hamurundan başlıyalım.. Normalde şeker hamuru yapılırken gliserin fln kullanılır ama temin etmesi bana zor geldiği için işin kolayına kaçtım ve marshmallowdan şeker hamuru yaptım..Nasıl mı?


İlk olarak marshmallow alıyoruz tabi ki :D BIM'de satılıyor, oradan rahatça temin edebilirsiniz..




Yukarıda gördüğünüz pembe ve beyaz olan marshmallowları ayırıp, benmari usulü ile eritiyoruz, içerisine 4 yemek kaşığı su ve birazcık tuz koyuyoruz.. Bu arada ben 2 paket marshmallow kullandım ve bayağı bi hamur elde ettim, siz isterseniz bir paketten yapın yeterli olacaktır..Bir paketten yaparsanız su ve tuz miktarını ona göre yarıya indirirsiniz..


Tam su gibi olmasını beklemeyin eriyince böyle bir hal alıyor..


Eridikten sonra ocaktan alıp üzerine pudra şekeri ekleyip karıştırmaya başlıyoruz..Bayağı bi pudra şekerine ihtiyacınız olacak, ben nerdeyse 1 kg kadar kullandım :) dediğim gibi siz bence 1 paketten yapın.. 


Biraz kıvam aldıktan sonra tezgaha veya benim gibi tepsiye alıp iyice yoğuruyoruz. Bu arada hamur kıvam alana kadar biraz yapış yapış oluyor eliniz falan ama panik yok:) suyla karşı karşıya kalınca hemen temizleniyor, şeker sonuçta :)


3 renk hamurum olsun diye beyaz hamurumun bi kısmını sarı gıda boyasıyla boyadım.. Aslında marshmallowlar eridiği anda yani sıvı haldeyken gıda boyasını koysanız karıştırması daha kolay olur.. Renk tonu size kalmış ben bir tatlı çay kaşığı kadar koydum gıda boyasını..Hazır olan hamurları poşete veya streç filme sarıp 1 gün bekletiyoruz.

Sıra kurabiyede..Kurabiyenin tarifi; 
150 gram tereyağ
1 yumurta
1,5 su bardağı pudra şekeri
2,5 su bardağı un
1 çay bardağı mısır nişastası
1 tepeleme çay kaşığı tarçın
1 silme çay kaşığı kabartma tozu
1 limon kabuğu rendesi 

            Yapılışı ; hepsini yoğuruyoruz ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz :) eğer un ve nişasta az gelirse, ilavede bulunabilirsiniz.. Daha sonra istediğimiz kalıpları kullanarak kurabiyelerimizi kesiyoruz, yaklaşık 1 cm kalınlığında..Ben bu aşama fotoğraf çekmeyi unutmuşum çok özür dilerim :) Kurabiyelerimizi 170C'de 15-20 dakika kadar pişiriyoruz..

              Bu sırada şeker hamurumuzu da incecik açıyoruz ister hamur açma makinesiyle ister merdane ile, daha sonra kurabiyeler için kullandığımız kalıplarla şeker hamurumuzu da kesiyoruz..Kurabiyeler pişip kuruyunca kurabiyelerin üzerine şeker hamurunu yapıştırıyoruz..Yapıştırma işlemi için bal, su, reçel vb.. kullanabilirsiniz.. ben su ile balı karıştırdım;


ama başka zaman yaptığımda sadece su kullanmayı düşünüyorum, çünkü çalışırken zaten hamur şekerli olduğu için balla çalışması daha da zor oluyor, ondan sadece su kullanın daha iyi bence..

Burdan sonraki süsleme işlemi size kalmış..Benimkileri gösteriyim hemen :)









İlk denemem olduğu için çok başarılı sayılmam süslemede, bide elimde süsleme için çok kalıp yok ondan ancak bu kadar oldu :) ama tadı falan çok güzel, yiyen herkes çok memnun :)

Kısa zaman sonra kalan şeker hamurlarıyla muffin yapıcaz, bilginize :p
Hepinize afiyet olsun...


11 yorum:

  1. Ben bugün bi 10 tane yedim valla gayette güzel olmuştu bebeğimm ellerine sağlık :) Hatta bi 10 tane daha yerim bence o kadaaannnnn güzel o kadaaannnn leziz :)

    YanıtlaSil
  2. görüntüsüde tadıda çok minnoş...ben tabiside kalp olanları tercih ediyorum :) ellerine sağlık kardeşleri

    YanıtlaSil
  3. Kurabiyeler çok güzel olmuş elinize sağlık bende şeker hamuru ile hiç denemedim daha doğrusu cesaret edemedim şimdi sizin anlatımınızla yapabilirim gibi geldi teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında şeker hamurunun espirisi kalıplar, yani eğer elinizde şekillendirici kalıplar varsa öaşılmanız çok daha kolay olacaktır :))

      Sil
  4. anaam ne kadar kolaymış ya! bunu öğrendiğim iyi mi oldu kötü mü oldum bilmiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o konuda bende hala şüpheliyim açıkçası :D

      Sil
  5. Harika anlatım teşekkürler...

    YanıtlaSil
  6. Bu tarifle ne kadar kurabiye cikiyo ?

    YanıtlaSil
  7. Bu tarifle ne kadar kurabiye cikiyo ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaklaşık ortalama boyutlarda 35-40 adet kurabiye çıkıyor..:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...